< Takaisin

Aki tähtää maailmalle

TAMPERELAINEN Aki Heiskanen aloitti biljardiuran hyvissä ajoin, vain kymmenvuotiaana. Nyt 25-vuotias Heiskanen johtaa poolbiljardin Suomen ja Pirkanmaan ranking-listoja ja on tottunut pokkailemaan palkintoja. Saaliina on muun muassa 25 Suomen ja 30 Pirkanmaan mestaruutta.

Biljardi kiinnostaa vuosien jälkeenkin, sillä jokainen peli on erilainen ja aina voi oppia uutta. Suomalaisten pelaajien keskitaso on noussut huimasti ja biljardi on vähitellen pääsemässä eroon pubimaineestaan. Laji alkaa jo nauttia kilpaurheilun ansaitsemaa arvostusta, mutta se ei vielä näy pelaajien rahapussissa.

(jatkuu sisäsivulla)

Heiskanen hallitsee poolin


Kalevan mies aloitti pelaamisen pikkupoikana

Kalevassa asuvan Aki Heiskasen meriittilista on jo niin pitkä, että on vaikea muistaa, että hän on vasta 25-vuotias. Heiskanen on poolin pelaajien ykkönen niin valtakunnan kuin Pirkanmaankin ranking-listalla.

Heiskasella on 25 biljardin SM-mitalia, joista viisi on kultaisia. EM-mitaleitakin on tullut joukkuekilpailuista, mutta erityisen makealta maistui Eurotour-kilpailun henkilökohtainen pronssimitali. Kansainvälinen kilpailu järjestettiin Tampere-talossa kolme vuotta sitten. "Äitini oli silloin ensimmäistä kertaa katsomassa kun pelaan", Aki mainitsee.

Hän aloitti biljardin pelaamisen kymmenvuotiaana ja osallistui pian ensimmäisiin kisoihin salaa vanhemmiltaan. "Äiti ja isä eivät luonnollisestikaan olleet mielissään, kun kuulivat poikansa pelaavan pubiliigassa. Olin harrastanut telinevoimistelua, joka oli varmasti heidän mielestään parempi harrastus kuin biljardi. Vanhemmat kuitenkin ostivat minulle autotalliin oman biljardipöydän, etten olisi pyörinyt pubeissa", Aki Heiskanen kertoo.


Lajin arvostus kasvussa

Härmälästä alkunsa saanut pubiliiga pyörii edelleen ja Aki Heiskanen on ehtinyt voittaa jo 30 Pirkanmaan mestaruutta. Joukossa on niin henkilökohtaisia kuin joukkuevoittojakin. Heiskanen pelaa Playboys-joukkueessa, jossa on myös muita samaan aikaan harrastuksen aloittaneita lapsuudenkavereita.

Nykyisin vanhemmat ovat innoissaan poikansa harrastuksesta. Lajin arvostus on noussut Suomessa viime vuosina ja pelaajamäärät ovat reippaassa kasvussa. Koululaisetkin käyvät liikuntatunneilla opettelemassa biljardia. "Biljardisaleilla näkee tyttöporukoita pelaamassa. Aiemmin tytöt tulivat poikakavereidensa mukana ja istuivat odottamassa, kun pojat pelasivat", Aki Heiskanen on huomannut.

Hän harjoittelee neljä, viisi tuntia päivässä. Lisäksi Heiskanen opettaa alle 18-vuotiaita pelaajia Galaxie Centerissä. "Joka päivä tulee eteen tilanteita ja oppii jotakin uutta, jos ei muuta niin ainakin hermojen hallintaa", Heiskanen perustelee lajivalintaansa. Hän tykkää pelata paineen alla eikä pidä pientä jännitystä pahana. "Pelissä täytyy olla puristusta. Lepsussa pelissä tulee helposti huolimattomuusvirheitä. Parempi olisi koko ajan olla pieni puna poskilla", Heiskanen hymyilee.

Viime viikolla hän nappasi straight poolin Suomen mestaruuden. Kasipallon SM-kisoista tuli hopeaa. Ysipallon SM-kilpailujen alkukierros pelataan 17. huhtikuuta Tampereella Pool Gardenissa. Paikalle voi mennä katsomaan miten biljardia pelataan kilpailutasolla.


Matkarahat itse tienattava

Aki Heiskanen opiskelee Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa sähköpuolella. Koulun jälkeen hänellä on tarkoitus osallistua jokaiseen Eurotour-kiertueen peliin, jotka pelataan parin kuukauden välein eri Euroopan maissa. Suomessa ei juuri sponsoreita ole, joten matkarahat seuraavaan kilpailuun pitää tienata aina edellisestä kilpailusta. "Olen nyt huhtikuussa menossa Italiaan ja jos sieltä tulee voitto, niin pystyn seuraavaksi matkustamaan Saksaan", Heiskanen suunnittelee. Kiertueen voittaja pääsee MM- ja kutsukilpailuihin yrittämään isoja rahoja.

Suomessa parhaat pelaajat eivät ole koko kansan tuttuja, mutta Aki Heiskanen on saanut jo pienen maistiaisen julkkiksen roolista. Hän tapasi maailmalla snooker-legenda Steve Davisin ja joutui sen jälkeen nimikirjoitusten pyytäjien piirittämäksi. "Oli kyllä aika outo fiilis. Ihmiset luulivat minun olevan suurikin nimi, kun näkivät Davisin puhuvan minulle", Aki Heiskanen nauraa.

Lähde: Tamperelainen 3.4.2004, teksti Jenni Satola

< Takaisin

 
Saavutukset Trickshotit ja muut videot Kuvat Tiedotteet ja uutiset Tukijat 

< Takaisin pääsivulle
Aki Heiskasta tukee mm.
Kaanaa karting